Senaste inläggen

Av puckolina - 27 februari 2015 14:59

De senaste månaderna har jag haft pengar undanstoppade inför flytten som inte räknats i budgeten. Eftersom flytten nu är avklarad så räknas alla pengar igen. 


Tittar man på siffrorna så ser det riktigt bra ut (speciellt jämfört med januaris minussaldo). 


Tillgångssidan ökade med 11.104 kr. 

Skuldsidan minskade med 215 kr. 

Totalt blir det en förbättring på +11.319 kr

 

Nu när min enda skuld är CSN så kommer det inte att hända så mycket där månad för månad, utan det är bara tillgångsidan som kommer att förändras. 


Budgeten för den här månaden har en kraftig övervikt på övrigkategorin eftersom jag fortfarande har en hel del kvar att köpa till hemmet. Eftersom jag får ett trevligt besök i slutet på månaden har jag också lagt lite extra på nöjeskontot så att det finns utrymme att gå på någon tillställning, ut och äta och liknande. I övrigt så ska det bli en otroligt intressant månad eftersom jag har så dålig koll på vad det kommer att kosta mig att bo ensam.. 


Jag vet att de fasta räkningarna blir dyrare, men t.ex elen lär bli mycket billigare. Jag tror att matkostnaden kommer att minska rejält. Jag tror också att nöjeskontot kommer att bli ungefär densamma eller möjligtvis lite lägre. Min inkomst kommer nog att ligga kvar på ungefär samma nivå eftersom planen är att jag ska arbeta lite mer, men också lite mindre obekväm arbetstid. Jag gör som vanligt - försöker skriva kassabok (det har fortfarande inte gått en hel månad) och märker om en månad. :p


Jag har i alla fall inte köpt kläder, smink, böcker, tidningar, fina pennor eller någonting av det som jag inte får köpa - så vid tillfälle ska jag boka tid för det där lilla kosmetiska ingreppet som jag hade lovat mig själv som belöning. :)

ANNONS
Av puckolina - 24 februari 2015 22:00

Halleluja vad jag har känt mig isolerad de senaste dagarna. Planeringen kring flytten flöt precis som den skulle vad gällande andra människor, vilket är jättebra eftersom folk är snälla och ställer upp och hjälper till. Däremot fungerade det (så klart) inte som det skulle med exet. Det där med att planera i förväg och förbereda att 80% av hemmet skulle försvinna var så klart inte riktigt hans grej.. :p 


Men idag har jag äntligen lyckats haffa honom i några timmar och både fått upp taklampor och fått igång internet. Det är jätte jättemycket kvar att göra, så klart. Men faktiskt inte så himla mycket jag kan göra nu. Sovrummet måste jag troligtvis möblera om några gånger till innan jag blir nöjd och kan sätta upp tavlor, krokar och sådana saker. I vardagsrummet måste jag vänta tills soffan kommer innan jag kan göra helt klart där. Annars är det mest lite uppackande, sorterade och allmänt pysslande kvar innan jag kan känna mig nöjd. :)


Men det har varit jobbigt.. Fördelen är att jag har varit alldeles för upptagen (och fått alldeles för mycket besök) för att känna mig ensam, och det har heller inte varit några som helst problem att sova på nätterna. Men nu längtar jag verkligen att komma in i vardagen igen. Jag längtar efter långpromenader. Jag längtar efter att träna. Min nacke känns som en sten efter allt bärande och all stress. 


Och alla pengar som har gått.. herregud vad det har gått pengar. Okej, inte i närheten så mycket som om jag bara tagit hälften av hemmet, men ändå. Jag har ju inte haft samvete att lämna honom helt barskrapad. Dessutom är det väldigt mycket som har behövt bytas ut ändå. Men det är några hundra här och några hundra där minst en gång varje dag. Idag köpte jag lite mat och lite kompletteringssaker till köket, vips hade det gått 600 spänn. Tur att jag lagt undan mycket pengar. Tur att jag får en jättebra lön nästa månad och kan fortsätta handla. :p 

ANNONS
Av puckolina - 15 februari 2015 21:36

Målet för veckan gick bra hela måndagen. Sen flög det ut genom fönstret och försvann. Istället för att inte dricka något socker och ingen energidryck så har konsumtionen istället slagit nya rekord. :( 


Ungfär 20% av detta kan jag skylla på yttre omständigheter (djävla EM möbler). 60% beror dock på gammal hederlig dålig karaktär. Jag har väldigt svårt för att inte ta den lätta vägen (annars hade jag inte behövt sätta upp en massa mål hit och dit). De sista 20% beror på arbetsmoral. Jag presterar inte på topp när jag inte fått sova ens i närheten av så mycket jag behöver, och hjälper cola och energidryck mig att prestera bättre så kör jag på det. 


Träningen har på samma sätt falerat miseralbelt. Nästan inga promenader, inte ens en mil sammanlagt, och bara ett riktigt träningstillfälle. Förhoppningsvis blir det bättre när jag flyttat. 


Det enda mål som fungerat som det ska är mitt begränsade köpstopp. Kläder, smink och sådant har jag inte haft några problem alls att låta bli. Tidningar och böcker däremot.. oj oj så hårt vanan sitter i. Varje gång jag är på affären så ser jag tidningar jag vill köpa och hör argumenten för det eka i huvudet. Klart jag ska ha en tidning och mysa ner i soffan på kvällen. Klart jag ska ha den där nya boken av en av mina favoritförfattare, en chicklit roman på svenska är precis vad jag behöver nu när livet är tufft. Klart jag ska.. Men jag har inte gjort det än. 


Det som inte är ett mål men som också fungerar jättebra är flyttandet. Som det känns nu så är jag helt i fas med min plan och om jag kör, högt räknat, 4-5 bilvändor till under veckan (dvs i snitt en om dagen) så ska alla prylar vara flyttade och bara möblerna är kvar. Sen kommer jag att ha väldigt, väldigt mycket att göra efter att jag har flyttat in. Framför allt eftersom jag har tänkt tvätta igenom väldigt mycket tyger och kläder, samt torka av alla böcker. Men det är bra att jag har något att göra när jag blir ensam. 


Det roliga blir ju att köpa saker.. Jag måste köpa gardinstänger, gardiner, en massa till köket, tavlor.. för att inte tala om elektronik. Jag må ha köpt i princip alla möbler, men elektronik har jag inte alls brytt mig om alls. Men nu måste jag börja göra det. Framför allt musik. Jag måste köpa någon form av trevligt musiksystem..  Kul ska det bli!

Av puckolina - 13 februari 2015 00:03

Förra helgen var jag som sagt och köpte nya möbler till nya lägenheten för rätt så mycket pengar. Jag har varit på EM här i stan flera gånger förut (även om jag inte köpt något) och alltid fått ett gott intryck av butiken. Det är lugn stämning, trevligt inrett och personalen verkar jättetrevlig. Eftersom jag ville handla där så for vi därför till alla andra butiker i stan först, utan att hitta något som kändes så där perfekt. Jag blev heller inte förvånad när jag hittade precis det jag var ute efter på EM. Jag blev heller inte förvånad när en av de trevligaste säljarna jag någonsin träffat var den som hjälpte mig. Helt enkelt, jag var jätteglad när jag gick därifrån. 


Den glädjen varade till måndag kväll då jag kollar mitt konto och helt plötsligt upptäcker att jag ligger massor med tusen minus på kontot, för att tre sekunder senare upptäcka att det är möblerna som dragits dubbelt. 


Här får jag panik. Vem skulle inte få det? Det är många månaders sparande och mycket övertid som ligger bakom de pengarna. Vem skulle inte bli rädd?


Eftersom det här var på kvällen och de inte öppnade fören 10 dagen efter så blev det rätt många timmars ångest, kolla kontot för att se att det verkligen var sant och okoncentration innan jag äntligen kunde ringa till dem. 


Och vad händer. Jo, tjejen på ekonomiavdelningen påstår (samtidigt som hon sitter och viskar med någon annan) att det är min bank som har dubbelreserverat beloppet och att de ska ordna det åt mig. "Men har det inte löst sig imorgon eftermiddag så får du återkomma". Jag försökte förklara för henne att detta inte stämmer. Om en fakturering dubbelreserveras så syns det på en gång, inte tre dagar senare, och banken brukar fixa sådant inom några minuter. Men så var det enligt henne, punkt. Ett snabbt samtal till min bank bekräftade naturligtvis det jag redan visste och efter att jag ringt tillbaka till EM och vidarebefodrat min banks besked om att de gärna hjälpte mig med en polisanmälan så kunde hon helt plötsligt tänka sig att ta reda på vad som hade hänt. 


Ett tag senare ringer hon tillbaka och säger att det visst blivit något strul med deras bank och det skulle lösa sig under dagen. 


Dagen går och jag kollar kontot gång på gång, inga pengar. Tänker att okej, det är olika banker, jag får ge det tills imorgon. Kollar på morgonen efter - inga pengar. Kollar klockan 9, 12 och 15, inga pengar. Ringer tillbaka till EM och oj då, det var visst ett stort problem och jag kanske inte skulle få mina pengar fören efter helgen. 


Här någonstans börjar jag bli arg istället för att bara känna mig orolig och hjälplös. De stjäl alltså pengar av mig, försöker skylla på någon annan, lovar att lämna tillbaka dem dagen efter och lovar sedan att jag minsann ska få pengarna nästan en vecka senare. Och jag ska lita på det? Värt att nämna är dessutom att jag inte en enda gång under dessa fyra samtal har fått något som ens kan likna en ursäkt. 


Okej tycker jag, hur har ni tänkt kompensera mig för det här? Jag har varit livrädd i tre dagar, fått fel information, blivit ljugen för och ingen verkar bry sig tillräckligt för att ens tycka att det är synd. Då överlämnas luren snabbt till någon annan som säger att jag får ringa min bank och be om kredit?? Jag ber om en ursäkt, något som plåster på såren för att jag tack vare dem har fått större delen av veckan förstörd, och hans förslag är att jag ska be min bank om kredit?? 


Tyvärr vill jag verkligen ha möblerna, annars hade jag gått dit och krävt att få makulera köpet, pengarna tillbaka och aldrig någonsin gå dit igen. Men trots att jag faktiskt for iväg idag och letade efter någon annan möbel så hittade jag ingen.


Så jag får försöka släppa min ilska och besvikelse. Hoppas att jag i alla fall får mina möbler på utsatt tid och att inget krånglar med det - och aldrig, aldrig någonsin gå dit igen. Aldrig aldrig någonsin igen säga ett snällt ord om den butiken. För fy fan som de har betett sig. :(


Något jag däremot är väldigt glad över är att jag har haft tillräckligt med lättillgängliga pengar för att kunna köpa mat och inte behöva be min bank om kredit under den här veckan. Enda anledning till att jag har haft det är just för att kunna köpa saker till lägenheten, annars brukar jag försöka ha sparpengar någonstans där man faktiskt får lite ränta för dem. Men har jag lärt mig något av detta (förutom att man inte kan lita på EM) så är det värdet av att ha en reserv att ta av när oväntade saker händer. 

Av puckolina - 10 februari 2015 10:45

Nu är i alla fall 4 kartonger och 2 stora kassar inlämnade till välgörenhet. Större delen av det jag har i förrådet flyttat till mitt nya föråd och en del saker som inte behövs under de närmaste veckorna flyttade till nya lägenheten. Det märks knappt här hemma att något har försvunnit, och det märks knappt där att saker har tillkommit, men varje billass jag kör nu är ett mindre som behöver tas sen. Och det är skönt att ha fått en början på eländet. :p 


Säg att jag tar 4-5 bilturer till innan det är dags för den stora flytten, då är det verkligen inte mycket kvar förutom sådant som inte kan packas fören kvällen innan och möblerna. :)

Av puckolina - 8 februari 2015 21:35

Målet för veckan var att äta frukost varje dag och det har faktiskt gått riktigt bra. Bare minimum satte jag till att i alla fall äta något (typ en clementin) direkt jag kommer till jobbet även om jag inte hunnit med en ordentligare frukost hemma, och så blev det två dagar. Alla andra dagar har jag ätit antingen fil och musli eller mackor med te, vilket är oerhört bra för att var jag. 


Den stora nackdelen med att äta frukost är att jag blir hungrig vid lunchtid på ett sätt som jag aldrig har blivit tidigare.. Om jag kommer att fortsätta med detta så kommer det att kräva lite planering. T.ex att äta lite nötter eller något mitt på förmiddagen för att kapa den värsta desperata hungern. 


Målet för nästa vecka går lite in i mitt köpstopp och allmänna mål för året. En vecka utan cocacola, energidrycker och alkohol. Just den här veckan kommer det att bli extra jobbigt eftersom det jag ska göra på jobbet brukar innebära en väldigt hög sockernivå med obligat energidryckstillförsel. Jag brukar dessutom alltid köpa någon tidning och det är som bekant förbjudet fram till i sommar.. 


Inte för att jag nödvändigtvis behöver dessa saker, det är bara en djupt rotad vana sedan många år tillbaka. 


Förteckning över tidigare veckor:

Vecka 2: Läs en bok = läste 2,5

Vecka 3: Ät frukost varje dag = massiv fail.

Vecka 4: Inga spel på mobilen = lyckades, och minskade ner mobiltiden rejält (om än inte permanent)

Vecka 5: Någon form av träning varje dag = Gick jättebra, dock väldigt smärtsamt.

Vecka 6: Äta frukost varje dag = Check! Det kan nog till och med bli en vana. 

Av puckolina - 8 februari 2015 21:28

Efter en löjligt tuff arbetsvecka som varade i sju dagar på raken så avlöste jag det med en väldigt intensiv helg full av roligt umgänge med goda vänner. 


Jag har varit och tränat, ätit ute två gånger, gått på krogen med efterföljade soffhäng, köpt möbler till nya lägenheten och gått på bio. På två dagar dessutom, fredagen ägnades uteslutande åt att sitta och stirra tomt framför mig i soffan. :p 


Förutom möbelinköpen så har jag inte gjort ett skvatt flyttrelaterade saker, vilket iofs gör mig lite stressad med tanke på hur lite tid jag har kvar. Jag har heller inte sovit så mycket som jag borde ha gjort med tanke på hur utsliten jag är. Men som jag behövde den här helgen. Som jag behövde att bara ha roligt och göra roliga saker. :)

Av puckolina - 6 februari 2015 22:40

Mitt och sambons förhållande har baserats på väldigt mycket trevliga saker. En ömsesidig respekt, stark kärlek, en genuin omtanke av varandra, 98% tillit och gemensamma intressen. 


Tyvärr har den också baserats på ett felaktigt och destruktivt beroende som till slut var det som dödade förhållandet för mig. Han är beroende av att någon tar hand om honom, och jag är beroende av att ta hand om någon annan. 


Jag har alltid vetat om det, men exakt hur destruktivt det faktiskt är har jag inte insett fören separationen var ett faktum, och speciellt nu när den faktiskt bara är några veckor bort.


Hur han vill att jag ska behålla en nyckel, och jag inser att självklart beror det på att han desperat inte vill släppa mig. Med det beror också på att att han inte har någon annan att lämna extranyckeln till. Hur han blir genuint sur och är helt oförstånde till att jag kommer att se en film som han vill se med någon annan. Hur att gå på bio med någon annan än mig helt enkelt inte finns i hans världsbild, så om jag inte går med honom så får han helt enkelt inte se den på bio. Hur han verkligen inte verkar förstå (fast han så klart säger att han gör det) att jag kommer att ta med mig allt jag vill ha från lägenheten om några få veckor, inklusive säng, porslin, lampor och en massa andra saker som jag misstänker att han kommer att behöva.. 


Jag försöker verkligen. Jag går runt med ett mantra i huvudet hela tiden. "det är inte mitt problem". "han är en vuxen människa som ska kunna ta hand om sig själv". "det är inte mitt ansvar". 


Jag försöker, men det är fan inte lätt. 

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se