Senaste inläggen

Av puckolina - 20 januari 2015 21:30

Jag älskar mina ekonomiska planeringar. Att få sitta med kassabok.nu och mina excelark och planera, finuliga och spekulera i vart mina pengar ska ta vägen. Men innan flytten är klar och jag har bott ensam i någon månad så har jag verkligen ingen koll. 


Att den här månaden blir jättedyr och kommer att innebära ett stort minus i budgeten vet jag. Nästa månad.. tja. Jag får en bra lön. Jag har 1,5 hyra och en hel del dyra kostnader som har med flytten att göra. Jag har en hel del pengar till möbler som jag inte "räknat med" ännu, men ingen aning om vad möblerna kommer att kosta och därför ingen aning om det blir några pengar över. 


Nästa månad kan bli helt fantastisk. Eller också blir den inte det.. jag vet inte. 


Mars månad däremot, då lär jag kunna börja planera lite mer. Först ska bufferten upp till en bra nivå igen och hur lång tid det tar beror på februari. I bästa fall kommer jag redan i mars kunna starta upp ett långsiktigt sparande i fonder med en lagom summa i månaden. Jag har också planer på att lägga undan en liten summa varje månad som förhoppningsvis ska kunna användas för en extraamortering på CSN-lånet i december. Även några hundra i månaden kan göra en bra skillnad på en 10-årsperiod.  

ANNONS
Av puckolina - 20 januari 2015 18:15

Det är tungt och jag orkar nästan ingenting. En månad utan nästan någon träning alls och alldeles för mycket ciggaretter (ja, jag har fuskat och inte haft hjärta att erkänna det). På det en vecka med för mycket arbete och alldeles för lite mat och sömn. 


Men tack vare undbara vänner som peppar, stöttar och bokar in sig på mina favoritpass även om de egentligen inte ens tycker om dem bara för att jag ska ta mig iväg, så har jag nu tränat två gånger på två dagar. En pass kondition och ett pass styrka. 


Det är precis vad jag behöver. Något som får upp mig i soffan. Som tvingar mig att äta. Som frigör de där underbara endorfinerna. Som får mig att vara i nuet och som gör att jag blir genuint trött och sover på nätterna. 


Nu hoppas jag på bättre väder någongång så att jag kan börja jogga igen också. Det är verkligen helt olikt mig, men jag saknar det faktiskt. 

ANNONS
Av puckolina - 19 januari 2015 19:59

Tredje veckan med ett litet lagom stort mål för varje vecka som i längden förhoppningsvis ska leda till nya goda vanor. 


Första veckan skulle jag läsa en bok, för att komma igång med det igen. Just den veckan läste jag 2,5 bok och har inte läst en rad sedan dess. Under omständigheterna är jag inte ett dugg förvånad och förhoppningen är att det är något jag snart ska kunna börja med igen. 


Andra veckan var målet att jag skulle äta frukost varje dag. Det blev inte av alls, snarare fick jag vara glad om jag åt någon fast föda alls den veckan. Så det målet tänker jag göra ett nytt försök med om några veckor. Jag har aldrig varit en frukostmänniska, men jag tror absolut att det är någonting jag skulle må bra av i längden. 


Den är veckan har jag satt som mål att jag inte ska spela några mobilspel alls. Det har, precis som bokläsandet, med koncentrationsförmåga, bara vara förmåga och lite mindfullness. Jag spelar sjukt mycket små skitspel och jag har för vana att alltid ta upp mobilen så fort inget annat händer. På lunchen på jobbet, på bussen, när jag ser film eller på tv.. 


Visst blir det en del annat mobilsurfande istället, men man kan bara kolla aftonbladet så många gånger. :p 

Av puckolina - 18 januari 2015 21:22

Min tanke var ju att räkna de saker som tillfördes och som rensades ut på olika sätt månad för månad. Men eftersom jag ska flytta relativt snart och eftersom allt som har hänt har skapat ett enormt behov hos mig att städa så kommer det inte att bli så exakt. Det är jobbigt nog att bara plocka ihop och rensa ut, att dessutom räkna varje sak blir för mycket. 


Idag åkte i alla fall äntligen julsakerna ner i sin kartong och ner i källaren. Medan jag ändå var på gång så slängde jag en 5-6 grejer av julsakerna som är för gammalt och slitet för att behållas. 


En kasse med hundsaker ska slängas. Framför allt leksaker och gamla reflexselar som är trasiga. 


Sedan tidigare har jag 2 banankartonger med böcker (kanske 30-40 st.) som jag har försökt sälja men som nu ska iväg till välgörenhet. + 2 banankartonger till och en ikea-kasse med andra pryttlar som inte heller blivit sålda på flera loppisar och som nu ska iväg till välgörenhet. Sen när jag väl får iväg dem.. det är en annan sak. Inom en vecka är målsättningen. :)

Av puckolina - 15 januari 2015 20:48

Första uppdateringen blir + 6 saker i detta hemmet. 


Jag har införskaffat 8 saker, varav:

6 träningskläder och skor. 

2 tidningar. 


Jag har slängt 2 saker, varav:

1 par sockar. 

1 tidning. 

Av puckolina - 14 januari 2015 23:09

Men saker har hänt som är minst sagt jobbiga. 


Det är inget jag vill skriva om öppet, ärligt talat så trivs jag rätt bra med det håll bloggen har tagit. Vissa saker pratar jag om irl med vänner och familj. Andra saker, som t.ex pengar, håller jag helst för mig själv och då är en anonym blogg ett bra ställe att ventilera de tankarna på. 


Nu mer än någonsin har jag verkligen ett behov av att koncentrera mig på de små sakerna i livet. Vart pengarna tar vägen. Om jag köper, inte köper eller slänger saker. Hur det går med mina mål för veckan.. Små bagateller som hindrar mig från att bryta ihop, som ger tankarna något annat att syssla med. 


Som vanligt när jag mår dåligt så kan jag inte äta utan lever på cocacola och kaffe. Det är verkligen inte konstruktivt, men det får vara så ett tag. Den här veckans mål - att äta frukost varje dag, kommer självklart därför inte att uppfyllas. Jag är glad om jag får i mig någonting per dag. Eftersom jag inte äter så kan jag inte träna. Det är två veckor sedan jag gjorde det senast och jag har en vag förhoppning om att kunna ta mig iväg till helgen eller nästa vecka. Kanske, jag måste kunna äta och sova först. Budgeten kommer definitiv inte att hållas både på grund av totalt oplanerade kostnader på flera tusen, och på att jag måste hålla mig sysselsatt och träffa människor och det innebär kostnader. Å andra sidan så är det jag helst av allt vill göra nu är att jobba, så lönen de närmsta månaderna kommer att bli bra. Jag har också börjat snusa igen, fjantigt, men återigen - så får det helt enkelt vara. 


Inte så upplyftande läsning, men så blir det ibland. 

Av puckolina - 9 januari 2015 19:25

Med flera dagar till godo så är veckans mål avklarat. Jag valde att läsa en gammal bok som jag läst flera gånger förut, men varit sugen på att läsa om ett tag eftersom den handlar om relationer som blir bra till slut (chick-lit). Som vanligt var det verkligen inga problem så fort jag kom in i det, snarare hade jag svårt att lägga den ifrån mig. 


En sak som verkligen verkar fungera för mig är att jobba med kalendern. Att skriva upp vad jag ska göra gör att det blir gjort. Jag måste självklart vara försiktig eftersom en massa uppskrivna saker som sedan inte blir av bara gör mig deprimerad, men lägger jag ribban på en lagom nivå så fungerar det faktiskt. 


Jag vet att många använder kalendern i mobilen eller paddan och att det fungerar bra för dem. Men själv måste jag ha en fysisk kalender där jag skriver med penna (det blir verkligare då) som gärna får ligga öppen på bordet så att jag ser den hela tiden. Då blir den ett levande instrument där saker skrivs upp och bockas för och som hjälper mig att resa mig ur soffan och faktiskt göra någonting. 

Av puckolina - 7 januari 2015 14:54

Idag kom årsbeskedet från CSN och i år ska jag betala tillbaka 572 kr / mån. 16 kr mer än vad jag gjorde förra året och med lite, lite lägre ränta så blir det en lite högre summa som faktiskt går till skulden. 


I nuvarande prognos är jag skuldfri om 19 år..  Känns inte jättekul även om det är ett "bra" lån. Det är ändå omkring 7000 per år som jag hade kunnat göra något roligare för. 


Att extraamortera är självklart inte aktuellt i nuläget, men det ska nog bli det inom en inte alltför avlägsen framtid. 

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se